Typowe menu Polaka w pracy…

Według badania „Co Polacy jedzą w pracy?” przeprowadzonej przez pracownię badawczą IPSOS na zlecenie Sodexo On-site Services, na przełomie maja i czerwca 2013, na ogólnopolskiej 643-osobowej grupie aktywnych zawodów wynika, iż kanapka lub baton na drugie śniadanie to typowe menu Polaka w pracy.

Jest to często jedyny posiłek! Co jeszcze jemy w pracy? Co trzeci aktywny zawodowo Polak w ciągu całego dnia pracy, przynajmniej ośmiu lub więcej godzin, je tylko jeden posiłek. Zwykle to drugie śniadanie, czyli kanapka, słodycze lub owoce. Co ciekawe, niemała część zatrudnionych (40 proc.) zapewnia, że odżywia się zdrowo. Okazuje się więc, że jeden nieduży posiłek w czasie pracy, w dodatku monotonny i często się powtarzający, to – zdaniem wielu Polaków – odpowiedni sposób odżywiania.

Trzy czwarte respondentów posila się w porze drugiego śniadania, dobierając menu stosownie do pory. Połowa zapytanych codziennie je kanapki, a nieco rzadziej owoce, jogurt, wypieki albo inne słodycze. Zaledwie kilka razy w miesiącu zaspokajamy głód, jedząc bakalie, orzechy albo suszone owoce.

Na obiad lub lunch pozwala sobie co trzeci aktywny zawodowo Polak. Na szczęście bardzo rzadko ten posiłek stanowią dania gotowe zalewane wrzątkiem czy też fast foody – kebaby, hamburgery lub hot dogi. Pracownicy, zwłaszcza ci z małych miast, a także 50-latkowie i starsi, przynoszą raczej dania obiadowe z domu.

Do stołówki, restauracji albo zakładowej kantyny idą średnio 1,6 raza w tygodniu. Tam wybierają jakieś klasyczne drugie danie (60 proc. wskazań), zupę (29 proc.), pierogi (27 proc.), najróżniejsze sałatki (26 proc.). Być może Polacy częściej jedliby w pracy pierogi zamiast batonów, gdy mieli w pobliżu atrakcyjną jadłodajnię; 70 proc. ankietowanych wspomina, że dobrze i zdrowo żywiąca restauracja byłaby dobrym rozwiązaniem.

  • 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 5,00 out of 5)
    Loading...

Produkt dnia

Klaskacz kibica "ręka"

Klaskacz kibica

Cena od: 1,51 zł

Gifts and presents

Do poprawnego funkcjonowania ta strona wymaga Ciasteczek.